Καρδιομεταβολικό Τμήμα

hhg logo

Ολιστική αντιμετώπιση καρδιομεταβολικών νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι δυσλιπιδαιμίες

Η δημιουργία καρδιομεταβολικού ιατρείου σε κεντρικά σημεία εξυπηρέτησης είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με πολυετή νοσοκομειακή εμπειρία και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας τίθεται στη διάθεση των συμπολιτών μας.

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αυξάνονται συνεχώς αριθμητικά και εκτιμάται ότι σε μία δεκαετία θα πλησιάσουν τα 580 εκατομμύρια παγκοσμίως. Η αθηρωματική νόσος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα αντιπροσωπεύουν την πρωτεύουσα αιτία θανάτου σε ασθενείς με διαβήτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης προάγει καρδιακές διεργασίες όπως υπερτροφία της αριστερής κοιλίας, ενδοθηλιακή δυσλειτουργία,  διάμεση ίνωση, και μικροαγγειακή βλάβη.  Παράγοντες που ευοδώνουν και δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση καρδιακών νοσημάτων.

Στόχος του καρδιομεταβολικού ιατρείου είναι η σφαιρική και εμπεριστατωμένη αντιμετώπιση των καρδιακών νοσημάτων, του σακχαρώδη διαβήτη και των υπολοίπων παραγόντων κινδύνου όπως η υπερχοληστεριναιμία και η αρτηριακή υπέρταση.

Η ένταξη του ασθενούς στο καρδιομεταβολικό ιατρείο καθοδηγείται υπό διπλή ιατρική εποπτεία και εξετάζεται παράλληλα τόσο από ιατρό καρδιολόγο όσο και από παθολόγο-διαβητολόγο. Η συνεργασία ιατρών των δύο αυτών ειδικοτήτων αποσκοπεί στην ενδελεχή και ολιστική εκτίμηση, διαστρωμάτωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και αποτελεσματική καταπολέμηση των προβλημάτων με φαρμακευτικά ή επεμβατικά μέσα.

Η νοσοκομειακή ομάδα των καρδιολογικών κλινικών των Νοσοκομείων μας (Υγεία & Metropolitan Hospital) αποτελούμενη από κλινικούς και επεμβατικούς καρδιολόγους, παθολόγους- διαβητολόγους, έρχεται δίπλα σας προσφέροντας υπηρεσίες όπως:

  • καρδιομεταβολικό ιατρείο
  • συνεχή μέτρηση γλυκόζης
  • δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία με δοβουταμίνη (stress-echo)
  • ιατρείο παρακολούθησης βηματοδοτών-απινιδιστών
  • 24ωρη ή 48ωρη καταγραφή (holter) καρδιακού ρυθμού και αρτηριακής πίεσης

1. Τι είναι το καρδιομεταβολικό σύνδρομο;

Το καρδιομεταβολικό ή μεταβολικό σύνδρομο είναι η κλινική συνύπαρξη μεταβολικών διαταραχών που μπορεί να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη καρδιοαγγειακής νόσου και διαβήτη, και οι οποίες περιλαμβάνουν την  αντίσταση στην ινσουλίνη και τη διαταραχή στην ανοχή της γλυκόζης (προδιαβήτης και διαβήτης τύπου 2), την αθηρογόνο δυσλιπιδαιμία, την αρτηριακή υπέρταση και την κεντρικού τύπου παχυσαρκία.  Οι παθολογικές διαταραχές που χρησιμοποιούνται για τον ορισμό του συνδρόμου, θεωρούνται ταυτόχρονα και παθογενετικοί μηχανισμοί. Άνω του 25% του ενηλίκου πληθυσμού παγκοσμίως εμφανίζει καρδιομεταβολικό σύνδρομο. 

2. Πώς διαγιγνώσκεται το καρδιομεταβολικό σύνδρομο;

Για τη διάγνωση απαιτούνται τουλάχιστον 3 από τους κάτωθι παράγοντες κινδύνου:

Υψηλή γλυκόζη Άνω των 100 mg/dL γλυκόζη νηστείας ή θετική δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη.
Ή λήψη αντιδιαβητικής αγωγής
Υψηλή αρτηριακή πίεση 130/85 και άνω ή λήψη αντιυπερτασικής αγωγής
Υψηλά τριγλυκερίδια 150 mg/dL στη νηστεία ή λήψη υπολιπιδαιμικής αγωγής
Χαμηλή HDL χοληστερόλη Άνδρες: λιγότερο από 40mg/dL
Γυναίκες: λιγότερο από 50mg/dL
ή λήψη υπολιπιδαιμικής αγωγής
Περίμετρος μέσης Ανδρες: Άνω των 102 cm
Γυναίκες: άνω των 88 cm

 

3. Ποια άτομα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιομεταβολικό σύνδρομο;

Αυτά με υπερβάλλον βάρος, ειδικά με συσσώρευση λίπους περι- και ενδοκοιλιακά,  καθιστική ζωή, υπερθερμιδική διατροφή, γενετική προδιάθεση. Επιπλέον, γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης,  γυναίκες με υπογονιμότητα, άτομα με υπνική άπνοια και διαταραχές ύπνου, άτομα με μεγάλα ή ακανόνιστα ωράρια εργασίας, άτομα με ψυχωσικές και συναισθηματικές διαταραχές (διπολική διαταραχή, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια), αυτοφλεγμονώδη νοσήματα όπως η ψωρίαση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, άτομα με λιπώδη νόσο ήπατος.

4. Ποιες είναι οι επιπλοκές του καρδιομεταβολικού συνδρόμου;

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η στεφανιαία νόσος, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η περιφερική αγγειοπάθεια, η χρόνια νεφρική νόσος, η αμφιβληστροειδοπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια, το διαβητικό πόδι, είναι οι πιο συνήθεις επιπλοκές. Τελευταία όμως αναγνωρίζεται η συμμετοχή του συνδρόμου ινσουλινοαντοχής ειδικά όταν συνυπάρχει με παχυσαρκία στην ανάπτυξη διαφόρων κοινών μορφών καρκίνου, (μαστού, ενδομητρίου, παχέος εντέρου, παγκρέατος), στεατοηπατίτιδος και κίρρωσης, υπογονιμότητας, διαταραχών των πνευμόνων, αρθριτίδων κλπ.. ενώ το ίδιο το σύνδρομο αποτελεί διακριτό παράγοντα κινδύνου για χειρότερη πρόγνωση και ανταπόκριση στη θεραπεία στις παθήσεις αυτές.

5. Τι προσφέρει μια καρδιομεταβολική κλινική;

Μια καρδιομεταβολική κλινική/κέντρο αποτελεί μια καινοτόμο εξέλιξη της προληπτικής καρδιολογίας. Ουσιαστικά αποτελεί μια δομή στην οποία επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων συνεργάζονται με σκοπό την ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς με μεταβολικό σύνδρομο και συνοδά καρδιαγγειακά νοσήματα, τόσο ως πρωτογενής όσο και ως δευτερογενής πρόληψη. Η καινοτομία έγκειται στην ταυτόχρονη παρακολούθηση των ασθενών από καρδιολόγο και ενδοκρινολόγο/διαβητολόγο με εξειδικευμένη εμπειρία και γνώση των πιο σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων στη διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου , στην άμεση on site διενέργεια εργαστηριακού και απεικονιστικού ελέγχου και επιτόπια αξιολόγηση αυτών από τη θεραπευτική ομάδα,  και στην από κοινού συμβουλευτική με βάση τα αποτελέσματα, ώστε ο ασθενής να μη χρειάζεται να αναζητά λύση σε διαφορετικά ιατρεία.

6. Τι περιλαμβάνει μια καρδιομεταβολική κλινική;

Το ενδοκρινολογικό/μεταβολικό κομμάτι περιλαμβάνει εξειδικευμένους ιατρούς και διατροφολόγους στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συναφών μεταβολικών διαταραχών και των επιπλοκών τους, και συγκεκριμένα του σακχαρώδη διαβήτη, των δυσλιπιδαιμιών, της υπέρτασης, της στεατοηπατίτιδας, και λοιπών ενδοκρινικών διαταραχών που επηρεάζουν το μεταβολισμό. Επιπλέον, η επιστημονική  ομάδα θα πρέπει να ασχολείται με την κλινική διατροφή και αναγνώριση τυχόν διατροφικών διαταραχών καθώς και το lifestyle coaching με συγκεκριμένες και εξατομικευμένες οδηγίες για τη διατροφή/άσκηση/τροποποίηση ημερήσιων συνηθειών/διακοπή καπνίσματος/ψυχική υγεία/preconception counseling (συμβουλευτική σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας), προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες κάθε ασθενούς και όχι απλώς ως γενικές οδηγίες που δύσκολα εφαρμόζονται και εύκολα απογοητεύουν.

Το καρδιολογικό κομμάτι επικεντρώνεται τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή πρόληψη της αθηροσκληρυντικής καρδιαγγειακής νόσου, με εκτέλεση ειδικών δοκιμασιών όπως η stress υπερηχογραφία, η στεφανιογραφία, ο έλεγχος περιφερικών αγγείων, ενώ δίδεται η δυνατότητα άμεσης νοσηλείας και θεραπευτικών παρεμβάσεων όπου χρειάζεται.

7. Ποια κενά έρχεται να καλύψει μια καρδιομεταβολική κλινική/κέντρο;

Το καρδιομεταβολικό σύνδρομο αφορά τουλάχιστον το 10-20% των ενηλίκων παγκοσμίως. Οι ασθενείς με διαβήτη/προδιαβήτη/παχυσαρκία έχουν 2-4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιαγγειακές επιπλοκές. Αν και οι μεταβολικές διαταραχές και η καρδιαγγειακή νόσος είναι στενά συνδεδεμένες, σπάνια θεραπεύονται ταυτόχρονα και με έναν ολιστικό τρόπο. Είναι καθοριστικό οι ασθενείς να λαμβάνουν μια θεραπευτική αντιμετώπιση που να στοχεύει όχι μόνο σε έλεγχο της γλυκαιμίας/δυσλιπιδαιμίας κ.λπ. αλλά κυρίως στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Η αποσπασματική παρακολούθηση και η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων δημιουργεί στον ασθενή σύγχυση και ελλειμματική συμμόρφωση στη θεραπεία. Η ταυτόχρονη αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών και η καρδιαγγειακή προστασία από μια εξειδικευμένη υγειονομική ομάδα όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική πρόληψη των επιπλοκών και άμεσες θεραπευτικές αποφάσεις αλλά μπορεί και να διευκολύνει τον ασθενή να έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτεται πολλά διαφορετικά τμήματα και να χάνεται στην πορεία, ιδιαίτερα σε περιόδους στις οποίες η πρόσβαση στο σύστημα υγείας είναι δύσκολη και η διενέργεια πολλαπλών ραντεβού για κλινικό και παρακλινικό έλεγχο καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

Για τους παραπάνω λόγους μία καρδιομεταβολική κλινική είναι διεθνώς μια τάση που συνεχώς κερδίζει έδαφος και αποδεδειγμένα βελτιώνει την έκβαση αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών.