ΤΜΗΜΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ|

hhg logo

Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας με πλήρη διεπιστημονική παρακολούθηση

Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 1997 και ορίζεται ως η «μη φυσιολογική και υπερβολική συσσώρευση λίπους που μπορεί να βλάψει την υγεία». Είναι μια πραγματική μάστιγα της κοινωνίας μας, διότι είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί σήμερα μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Η παχυσαρκία εκτιμάται με το Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI), ο οποίος παρουσιάζει ευθεία συσχέτιση με την ποσότητα του σωματικού λίπους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στους ενήλικες το υπερβάλλον βάρος ορίζεται ως ΒΜΙ 25-30 kg/m2 και η παχυσαρκία ως ΒΜΙ ίσο ή μεγαλύτερο από 30 k

pinakas 09 2022

Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια που σημειώνει πρωτοφανή εξάπλωση τα τελευταία 30 χρόνια, λαμβάνοντας στις μέρες μας διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Ορίζεται ως η παρουσία ΒΜΙ άνω του 40 kg/m2 χωρίς κανένα συνοδό νόσημα, ή ΒΜΙ άνω του 35 kg/m2 με τουλάχιστον ένα συνοδό νόσημα. Αποτελεί ένα πρόβλημα με σοβαρές κοινωνικές και ψυχολογικές διαστάσεις και αφορά όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις. Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νοσογόνου παχυσαρκίας στην Ευρώπη, τόσο στους ενήλικες όσο και στους εφήβους και τα παιδιά. Πρόκειται για μια χρόνια πολυπαραγοντική νόσο με τουλάχιστον 4 συνιστώσες: γενετική, ενδοκρινολογική, μικροβιοτική και ψυχολογική. Οι συμπεριφορικές διαταραχές (διατροφικές, καθιστική ζωή) και οι διακρίσεις στις οποίες υπόκεινται οι ασθενείς αυτοί είναι περισσότερο επιβαρυντικοί παράγοντες παρά πραγματικές αιτίες, σε αντίθεση με τις τρέχουσες προκαταλήψεις. Επομένως, η θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας είναι δύσκολη επειδή πρέπει να είναι πολυπαραγοντική και να εξετάζει το άτομο στο σύνολό του.

Είναι πια σήμερα γνωστό ότι το υπερβολικό βάρος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου (π.χ. οισοφάγος, κολον, ορθό, μαστός, κ.ά.), υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακές παθήσεις, κατάθλιψη, μεταβολικές διαταραχές όπως σακχαρώδης διαβήτης, οστεοαρθρίτιδα, οσφυαλγία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χολολιθίαση, υπογονιμότητα, αναπνευστική νόσο και διαταραχές ύπνου. Αυτές οι σοβαρές συνέπειες για την υγεία καθιστούν την παχυσαρκία μια ασθένεια που προκαλεί πρόωρη θνησιμότητα. Όλα αυτά τα συνοδά νοσήματα απαιτούν πολυπαραγοντική φροντίδα από διαφορετικές ειδικότητες, η οποία παρέχεται στα κέντρα μας.

Τα ιατρεία παχυσαρκίας του ομίλου ΗΗG ακολουθούν τις διεθνείς ισχύουσες πρακτικές γύρω από την αντιμετώπιση των υπέρβαρων ασθενών και της παχυσαρκίας. Έτσι, προσφέρεται μία πολυπαραγοντική προσέγγιση σε συνδυασμό με τη συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες έχοντας ως σκοπό την πρόληψη της παχυσαρκίας και την απώλεια του πλεονάζοντος βάρους των ασθενών μας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πρώτο στάδιο της φροντίδας που πρέπει να περιλαμβάνει την απαλλαγή από ενοχές. Πράγματι, ο παχύσαρκος ασθενής δεν πρέπει να θεωρείται αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Δυστυχώς σήμερα πολλοί παχύσαρκοι ασθενείς είναι αποκλεισμένοι από την κοινωνία, παλεύοντας με τον «ρατσισμό κατά του λίπους ή τη χονδροφοβία».

Τα HealthSpot, υπό την ευθύνη του Δρ Παναγιώτη Λαΐνα MD PhD, προσφέρουν στους ασθενείς μια πλήρη διεπιστημονική παρακολούθηση (παθολογική, ενδοκρινολογική, χειρουργική, διατροφολογική-διαιτολογική, ψυχολογική, κ.ά). Σε αυτήν, για περιπτώσεις όπου υπάρχει χειρουργική ένδειξη, συμπεριλαμβάνεται η προεγχειρητική παρακολούθηση, η χειρουργική διαχείριση κατά περίπτωση και η δια βίου μετεγχειρητική παρακολούθηση.