Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

hhg logo

Γρήγορη και ανώδυνη μη επεμβατική εξέταση για τη διάγνωση της Oστεοπόρωσης

Η Oστεοπόρωση είναι χρόνια νόσος του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται προοδευτική μείωση της πυκνότητας και της ποιότητάς τους. Χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και καταστροφή της δομής του οστίτη ιστού που κάνει εύθραυστα τα οστά και οδηγεί σε κατάγματα κυρίως του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης και του καρπού (διαταραχή της ποιότητας και της ποσότητας του οστού). Είναι μια πάθηση που προσβάλλει ιδίως γυναίκες αλλά και άνδρες κυρίως της τρίτης ηλικίας. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τις γυναίκες υψηλού κινδύνου (πρόωρη εμμηνόπαυση, ρευματοπάθειες κ.ά.).

Η διάγνωση της Oστεοπόρωσης γίνεται με ακτινολογικά μηχανήματα, που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της «απορροφησιομέτρησης διπλής ενέργειας με ακτίνες Χ» (DEXA). Η δόση της ακτινοβολίας στην οποία εκτίθενται οι εξεταζόμενοι με αυτή τη μέθοδο είναι ιδιαίτερα μικρή.

Τα HealthSpot διαθέτουν τα υπερσύγχρονα μηχανήματα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας Lunar Prodigy Advance General Electric & Horizon - Hologic για τη διάγνωση της οστεπόρωσης και την πρόληψη οστεοπορωτικών καταγμάτων, τα οποία:

 • Έχουν έως και 40% καλύτερη κλινική ακρίβεια στην ανίχνευση οστικής απώλειας
 • Διαθέτουν δυνατότητα ολόσωμης απεικόνισης, με ακριβή αποτελέσματα της οστικής πυκνότητας και της σύνθεσης σώματος (ολικό λίπος, άλιπος και οστικός ιστός) σε μία σάρωση
 • Με την τεχνολογία σάρωσης Instant Vertebral Assessment™ αξιολογείται ο κίνδυνος κατάγματος, συνδυάζοντας την ακριβή μέτρηση της οστικής πυκνότητας με την υψηλής ανάλυσης απεικόνιση των σπονδύλων. Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης μπορούν να αναγνωριστούν με μια χαμηλής δόσης, μονής ενέργειας απεικόνιση, εντός 10 δευτερολέπτων.
 • Με τη σπονδυλική αξιολόγηση διπλής ενέργειας (Dual-energy Vertebral Assessment, DVA) παρέχεται μια ταχεία, διπλής ενέργειας απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης, επιτρέποντας στους ιατρούς να αξιολογήσουν οπτικά την παρουσία σπονδυλικών καταγμάτων.
 • Διαθέτουν προηγμένο λογισμικό Advanced Hip Assessment (προηγμένη αξιολόγηση ισχίου) και λογισμικό Orthopedic που μετρά με ορθότητα και ακρίβεια την οστική πυκνότητα (BMD) και την περιεκτικότητα σε άλατα του οστού (BMC)
 • Έχουν δυνατότητα αξιολόγησης εκτεταμένου φάσματος κλινικών καταστάσεων με ταχύτητα και ακρίβεια, ενώ ενδείκνυνται και για την απεικόνιση σε μεγαλόσωμους, παχύσαρκους ασθενείς.
 • Με τις ευκρινείς, υψηλής ανάλυσης εικόνες που παρέχουν, γίνεται ακριβής αξιολόγηση της αποτιτανωμένης πλάκας στην κοιλιακή αορτή, η οποία μπορεί να αποτελεί σημαντική ένδειξη καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.

Ο μειωμένος χρόνος εξέτασης και οι χαμηλής δόσης ακτίνες Χ εξασφαλίζουν μια άνετη εμπειρία για τους εξεταζόμενους.

Στο τμήμα Οστεοπυκνομετρίας των ΗealthSpot πραγματοποιούνται οι ακόλουθες εξετάσεις:

 • Μέτρηση οστικής πυκνότητας οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης (ενδείκνυται σε νεαρά άτομα που δεν εμφανίζουν σπονδυλικά οστεόφυτα ή ασβεστώσεις της κοιλιακής αορτής)
 • Μέτρηση οστικής πυκνότητας ισχίου (ενδείκνυται σε άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας)
 • Μέτρηση οστικής πυκνότητας δύο ισχίων (μέθοδος dual hip).
 • Μέτρηση οστικής πυκνότητας καρπού
 • Ολόσωμη λιπομέτρηση (ενδείκνυται σε εξεταζόμενους που υποβάλλονται σε δίαιτα καθώς και σε αθλητές)

 Γίνονται δεκτά παραπεμπτικά ΕΟΠΥΥ για τη διενέργεια της εξέτασης.